27Elazığ’ın önemli yerel gazetelerinden bir olan ile Günışığı Gazetesi, projemizin Takım Lideri William McConkey ile bir röportaj gerçekleştirdi. Röportajın tamamını aşağıda okuyabilirsiniz:
Günışığı Gazetesi: Sayın McConkey öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
McConkey: Belfast, Kuzey İrlandalıyım. 44 yılı aşkın bir süredir KOBİ/ Özel Sektör Geliştirme ve İnkübasyon Merkezlerinin kurulması üzerine çalışmaktayım. Son 22 yıldır çoğunlukla AB Projelerinde Uluslararası İşletme Danışmanı olarak çalışıyorum. Elazığ’daki mevcut proje, benim Türkiye’de takım Lideri olarak çalıştığım üçüncü proje. Son 22 yılda yaklaşık 30 ülkede çalışmanın zevkini ve ayrıcalığını yaşamış bulunmaktayım.
Günışığı Gazetesi: Yaklaşık bir yıldan beri Elazığ’da proje kapsamında Takım Lideri olarak görev yaptığınızı ifade ettiniz. Yabancı bir uzman olarak Elâzığ ilini nasıl görüyorsunuz? İzlenimleriniz nelerdir?
McConkey: Yabancı bir uzman olarak, Elâzığ şehrini çok hoş buldum. Burada kendimi evimde gibi hissettim ve iletişim halinde bulunduğum bütün insanlar tarafından son derece nazik ve misafirperver bir şekilde karşılandım. Buna ek olarak, Elâzığ İl Özel İdaresi bünyesinde bulunan çalışma ortamı, meslektaşlarımız tarafından Projeye gösterilen profesyonellik ile birlikte tüm şartlar ortaya başarılı bir Proje’nin çıkmasına elverişli bir halde bulunmaktadır.
Günışığı Gazetesi: Sayın McConkey yürütülen proje ve Elâzığ İŞGEM hakkında bilgi verebilir misiniz? Elazığ’da zaten bir İŞGEM vardı yeni bir İŞGEM daha mı kuruldu?
McConkey: Sondan başlarsak öncelikle, hayır, Elazığ’da ikinci bir İŞGEM kurulmadı. 2007 yılından beri aktif olan mevcut İŞGEM’in genişletilmesi hususunda bir proje yürütülüyor. Proje kapsamında mevcut İŞGEM’in dışında ikinci kampüs alanı olarak adlandırdığımız Malatya yolu 16. Km’de 35 yeni işlik, soğuk hava deposu, kuru depo ve hizmet binası ile birlikte Elâzığ İŞGEM’in hem fiziki altyapısı hem de teknik altyapısı güçlendiriliyor.
Günışığı Gazetesi: Proje ne zaman başladı ve ne zaman sonuçlanacak?
McConkey: Projemiz 4 Kasım 2016 tarihinde başladı. Teknik Destek Ekibi olarak bizler de 2016 yılının sonlarında Elazığ’a geldik. Projenin toplam süresi 23 ay olup, 2018 yılı Eylül ayı itibarı ile tamamlanmış olacak.
Günışığı Gazetesi: İŞGEM ikinci kampüs alanında 35 işlik ve diğer hizmet alanlarından söz ettiniz. Ne tür işlikler yapıldı ve inşaat çalışmaları ne zaman sonuçlanarak hizmete açılacak?
McConkey: İkinci kampus alanında 12 adet 150 m2, 13 adet 300 m2 ve 10 adet 450 m2 olmak üzere toplam 35 adet yeni işlik, çok modern bir altyapı ile hazır hale getirildi. Yine aynı alanda 4 kattan oluşan idari bina, 563 m2 soğuk hava deposu, 600 m2 kuru depo, sosyal alanlar ve otopark alanları yapıldı. Tüm bu inşaat çalışmalarında sona gelinerek, Kasım ayında resmi açılışını hep birlikte yapacağız.
Günışığı Gazetesi: Modern işliklerden kastınız nedir? Mevcut sanayi sitesinden ne gibi farklılık gösteriyor?
McConkey: İşlikler metre kare sınıflandırılmasına göre yapılarak özellikle yeni bir iş kuracak olan girişimcinin bütçesini sarsmayacak ve ihtiyacını karşılayabilecek ölçüler dikkate alınarak inşa edildi. İşliklerimizin zeminleri mermer, duvarları fayans kaplama ve asma katı olacak şekilde inşa edildi. Su, doğalgaz, elektrik, internet hatları sanayi işletmeleri standartlarında hazırlandı. Her işlik için özel elektrik santralı konuldu. Yani burada yeni bir iş kuracak olan işletme sahibi hiçbir masrafa girmeden fiziki altyapıya sahip olacak. Yine ortak kullanım alanları ile işletme giderlerini kısabilecek ve başta soğuk hava olmak üzere kuru depo, toplantı salonu ve diğer sosyal donatılardan yararlanabilecektir.
Günışığı Gazetesi: Elâzığ için gerçekten çok önemli bir sanayi altyapısı oluşturuluyor. Proje bütçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?
McConkey: Projenin İŞGEM Hizmet Altyapısının İyileştirilmesi ve Kiracıların Teknik Kapasitelerinin Güçlendirilmesi için oluşturulan toplam bütçesi 9,5 milyon Avro’dur. Bu bütçenin tamamı hibe olup, yüzde 83’ü Avrupa Birliği, yüzde 17’si ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanmıştır.
Günışığı Gazetesi: İŞGEM’in yönetimi nasıl olacak? Mevcut yönetim sistemi devam mı edecek?
McConkey: Proje kapsamında Elâzığ ve bölge girişimcilerine uzun yıllar hizmet edebilecek bir model oluşturmak istiyoruz. Bu noktada dört uzman alımı için ilana çıktık. Elâzığ İŞGEM mevcut hali ile yaklaşık 10 yıldan beri hizmet veriyor. Türkiye’deki İŞGEM’lerin tümünü incelediğimizde Elâzığ İŞGEM aslında başarılı bir dönem geçirmiştir. Ancak dünya ve Türkiye sürekli bir değişim ve gelişim içerisindedir. Biz Elâzığ İŞGEM’in üçüncü nesil kuluçka merkezi olarak yeni bir yapı ve konsept ile hizmet vermesi için altyapıyı oluşturuyoruz. Elâzığ İŞGEM’in üç büyük ortağı var; bunlar Elâzığ Belediyesi, Elâzığ Ticaret ve Sanayi Odası ile İl Özel İdaresidir. Bu üç ortak, İŞGEM’in toplam yüzde 90’ından biraz fazlasına sahiptir. Geriye kalan kısımda ise Elazığ’daki STK’lar yer almaktadır. Dolayısıyla, proje süresince İŞGEM’in hizmet altyapısının kurulmasında bu üç büyük ortak büyük destek olmakta ve projenin her aşamasında yer almaktadırlar. İŞGEM’in profesyonel anlamda hizmet vermesi noktasında proje ortaklarının istekli olduklarını memnuniyetle görmekteyiz.
Günışığı Gazetesi: Sayın McConkey üçüncü nesil kuluçka merkezi tanımını biraz açar mısınız? Üçüncü nesil kuluçka merkezi’nin birinci ve ikinci nesillerden farkı nedir?
McConkey: Birinci, İkinci ve Üçüncü nesil İnkübasyon arasında çok önemli farklar bulunmaktadır. Birinci nesil inkübasyonda, çoğunlukla kısıtlı miktarda uygun fiyatlı işlikler ve ortak paylaşımlı alanlar bulunmaktadır. Yeterli fiziksel alan sağlanması İşletme İnkübasyonu için kritik önem taşımaktadır ve kiracılar tarafından İşletme İnkübasyonu’nun en önemli özelliği olarak belirlenmiştir. İkinci nesil inkübasyon ise teknoloji ağırlıklı çalışan şirketler yaratılmasını teşvik etmek için popüler bir ekonomik kalkınma aracı haline geldiğinde zirveye ulaşmış bulunmaktaydı. Sadece uygun fiyatlı çalışma alanı ve paylaşımlı ortak alanların sağlanması değil, aynı zamanda ek iş destek hizmetleri (eğitim, koçluk, rehberlik ve diğer bilgi temelli hizmetler) sağlanmasına ihtiyaç duyuldu. Üçüncü inkübasyon ise bunlara ek olarak ağ kurma değişkenini de sunmaktadır.
Günışığı Gazetesi: Üçüncü nesil kuluçka merkezi gerçekten çok iddialı ve İŞGEM’i sanayi sitesi olmaktan ayıran temel bir değer. Elâzığ ya da girişimciler buna hazır mı?
McConkey: Zaten iddiamız burada ortaya çıkıyor. Biz Elâzığ İŞEM’i bu bölgede ve Türkiye’de rol model olacak şekilde yapılandırmak istiyoruz. Mevcut İŞGEM firmaları ile KOSGEB veri tabanında girişimcilik eğitimleri almış çok sayıda kişi ve işletmeyle uzmanlarımız görüşmeler gerçekleştirdiler ve raporlar hazırlandı. Proje paydaşları, STK temsilcileri ve meslek örgütleri ile sürekli iş birliği ve görüşme halindeyiz. Şu anda İŞGEM için 4 uzman personel alımı sürecindeyiz. Bu personelimizin eğitim ve adaptasyonları tamamlanarak İŞGEM’de kiracılara hizmet vermeye hazır hale getirileceklerdir. Girişimcilerimiz de ön kuluçka danışmanlığı programıyla yatırımlarının her aşamasını uzmanlarımızla birlikte kademeli olarak planlayacaklardır. İŞGEM’de yer alacak işletmeler tüm bu süreçlerden geçerek İŞGEM’in sunacağı tüm hizmetleri bilecek ve sürdürülebilir bir ekonomik yapı içerisinde sağlam temeller üzerinde büyüme süreçleri başlayacaktır.
Günışığı Gazetesi: Konuşmanızda işletmelerin İŞGEM’de yer alma süresi için üç yıl gibi bir süreyi öngördüğünüzü ifade ettiniz. Süre kısıtı işletmeleri zorlamaz mı?
McConkey: İşletme İnkübasyonu, küçük ve yeni kurulmuş işletmelerin genellikle üç yıllık bir süre boyunca danışmanlık ve eğitim alarak kendilerini geliştirmeye çalıştırdıkları bir konsepttir. Buradaki amaç, bu dönemin sonunda İnkübasyon’un dışına çıkan işletmelerin hayatta kalabilmeleri ve yeni girişimlerin içine girebilmeleridir. Biz buna “inkübasyon döngüsü” demekteyiz.
Günışığı Gazetesi: Kısa bir süre önce yaptığınız yazılı basın açıklamasında girişimcilerin müracaatının başladığını duyurdunuz. Böylesine özel bir alanda taleplerin yüksek olacağı muhakkaktır. Nasıl bir seçim stratejisi izleyeceksiniz?
McConkey: Evet, İŞGEM 2. Kampus alanımızın açılışını Kasım ayında yaparak hizmete başlayacağız. Bir iş fikrine sahip olup yeni iş kurmak isteyen potansiyel girişimciler ile halihazırda işletmesi bulunan ve işini büyütmek isteyen işletme sahipleri Elâzığ İŞGEM web sitesinde (www.elazigisgem.com ) bulanan ön başvuru formunu doldurarak başvurularını yapabilmektedirler.
Değerlendirme süreci temel aşama ve adımları şu şekilde olacak;
Yapılan “ön başvuru” Elâzığ İŞGEM uzmanları ve müdürleri tarafından şekil, içerik ve sektörel uygunluk bakımından incelenir. Görülen eksiklikler başvuru sahibine iletilir ve ön başvurunun eksiksiz olarak tamamlanması sağlanır.
Ön başvurusu eksiksiz şekilde tamamlayan girişimciler, “ön kuluçka destek” sürecini başlatmak üzere Elâzığ İŞGEM’e davet edilir ve uzmanlarla birlikte bir çalışma programı hazırlanır.
Hazırlanan bu çalışma programı kapsamında, başvuru sahibi “ön kuluçka koçluk ve danışmanlık desteği” mekanizmasına dahil edilir ve uzmanların gözetim, denetim ve yol göstericiliğinde ön kuluçka çalışması başlatılır.
Ön kuluçka sürecinde iş fikrinin gelişimi, kurulacak işletme ve/veya yeni yatırımın yapılabilirlik çalışması kapsamında detaylı pazarlama planı, üretim planı, finansal planları hazırlanır ve yatırım gelişim planları çıkarılır. Bu çalışmaların neticesinde de 3-5 yıllık kapsamlı bir iş planı hazırlanır.
Yetkili uzman, ön kuluçka sürecinde gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bir rapor hazırlar ve geliştirilmesi gereken alanlar varsa başvuru sahibine iletir.
Ön kuluçka süreci tamamlandıktan ve kapsamlı iş planı hazırlandıktan sonra, nihai başvuru yapılır.
Nihai başvuru, hazırlanan kapsamlı iş planı, uzman görüş ve raporları ile diğer çalışmalar değerlendirme kurulu tarafından değerlendirilir ve başvuru sahibi kuracağı iş ve yapacağı yatırım ile ilgili bir sunum yapmak üzere kurula davet edilir.
Değerlendirme kurulu tarafından başvurusu uygun bulunan girişimci, halihazırda uygun işlik-işyeri bulunması durumunda Elâzığ İŞGEM kuluçka merkezine kiracı olarak kabul edilir.
Günışığı Gazetesi: Sayın McConkey ön kuluçka merkezi ifadesini sıkça kullandınız. Bunu biraz açar mısınız? Nedir ön kuluçka merkezi?
McConkey: Evet, Elâzığ İŞGEM’in en büyük hizmetlerinden biri ön kuluçka desteği veya yaklaşımı olacaktır. Ön kuluçka yaklaşımı girişimciyi daha yatırımı yapmadan yani daha kaynakları seferber etmeden önce, uzmanların gözetiminde uygulanan bir süreç olduğu için; kuluçka merkezi kavramının ve sağladığı fırsatların ne olduğunu, kişisel olarak girişimciliğe hazır olup olmadığını, kendini kişisel olarak hangi konularda geliştirmesi gerektiğini, iyi bir iş fikrine sahip olup olmadığını, iş fikrini nasıl geliştirebileceğini, fizibilite ve iş planı kavramını, yatırım için gerekli fizibilite çalışmasını nasıl yapacağını, işletme fonksiyonlarını ve tam anlamıyla bir iş planı için nasıl uygun hale getireceğini ve yatırım kararını objektif olarak gözden geçirme imkânı vermektedir.
Ön kuluçka hizmetleri sadece Elâzığ İŞGEM bünyesinde işlik kiralamak isteyen girişimcilere değil, aynı zamanda başka alan ve mecralarda kendi işini kurmak isteyen girişimci adayları ile işini büyütmek ve yeni yatırım yapmak isteyen işletme sahiplerine de yönelik olarak geliştirilmiş bir hizmet olacaktır.
Günışığı Gazetesi: Sayın McConkey çok detaylı ve bilgilendirici bir söyleşi oldu okurlarımız adına teşekkür ediyorum. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
McConkey: Bize bu önemli tanıtım imkanını sağladığınız için ben teşekkür ediyorum. Sadece Elâzığ değil bölgedeki girişimcilik kültürüne katkı sağlayacak ve rol model olacak Elâzığ İŞGEM çok kısa bir süre sonra kapılarını girişimcilere açıyor. Ben bu önemli projenin bir parçası olmaktan gerçekten çok mutluyum. Bu düşüncelerle, il yöneticilerimize ve proje ortaklarımız ile proje teknik ekip çalışanlarımıza teşekkür ediyor, tüm girişimcilerimizi İŞGEM çatısı altına davet ediyorum.
Comments are closed.