Elazığ İŞGEM tarafından organize edilen “Güçlü Girişimciler, Güçlü İşletmeler, Güçlü Ekonomi” TRB1 Bölgesindeki İŞGEM’ler Arası Etkileşim konulu seminer Malatya Hilton Otel’de yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Seminerde, TRB1 bölgesi illerini oluşturan Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli’de ki mevcut ve kurulacak İŞGEM’lerin güçlü bir işbirliği ve müşterek hareket etmesi hususu gündeme getirildi.
Bölge Ekonomisinde İŞGEM’lerin Rolü
Toplantıya, Malatya Valisi Yardımcısı İdris Akça, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban , EİŞGEM Projesi Takım Lideri William McConkey, , EİŞGEM Projesi Kilit Uzmanı Barbaros Tunç, Elâzığ İŞGEM Genel Direktörü Ömer Naci Karataş, Malatya 2. OSB İŞGEM Müdürü Necip Cengil, Bingöl İŞGEM Genel Müdürü Cüneyt Çalık ile Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl illerinden gelen Kamu kurum ve STK temsilcileri ile çok sayıda girişimci katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan EİŞGEM Projesi Takım Lideri William McConkey seminere gösterilen yoğun ilgi nedeniyle, İŞGEM proje ortakları ve paydaşları ile Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl illerimizden seminerimize iştirak eden ve büyük katkı sağlayan tüm katılımcılara teşekkür ettiğini ifade etti. Elazığ İŞGEM olarak uzun bir dönemden beri bölgedeki girişimciler ve KOBİ’lerle birlikte olduklarını, bugün geldiğimiz noktada çok sayıda uzmanla verdiğimiz hizmetlerin karşılığını görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirtten McConkey, İŞGEM’lerin bölgedeki girişimcilik kültürüne katkı sağlamakla birlikte sürdürülebilir bir ekonomik yapının da önemli bir parçası olacağını söyledi.
Proje Takım Lideri McConkey’in ardından, Malatya 2.OSB İŞGEM Müdürü Necip Cengil de yaptığı konuşmada 2015 yılında çok zor şartlarda İŞGEM’i hayata geçirdiklerini ifade ederek, bugün iyi niyet ve samimi duygularla vermiş oldukları mücadele neticesinde Malatya İŞGEM’de yaklaşık 38 işletmenin faaliyet gösterdiğini vurguladı ve gayretleriyle bu hizmetleri devam ettireceklerinin sözünü verdi.
Malatya İŞGEM Müdürü Cengil’in akabinde, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu söz aldı. Yoğunlu konuşmasında İŞGEM’lerin rölü ve hizmetlerinin önemi üzerinde durarak, Ajans olarak Yönetim Kurulu’nun destek ve onayı ile Bilgöl İŞGEM’i kurduklarını belirtti. TRB1 bölgesindeki illerin kalkınma ve gelişmesinde İŞGEM’lerin çok önemli bir rolü olduğunu bildiklerini, bu noktada Elazığ İŞGEM ile sürekli birlikte hareket ederek onların tecrübelerinden önemli şekilde istifade ettiklerini vurguladı.Yoğunlu, son olarak İŞGEM’ler arası etkili iletişimin bölge illerine çok önemli katkılar sağlaması temennisinde bulundu.
Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan da yaptığı konuşmada Elazığ ve Malatya’nın elele vererek kalkınma hamlesini birlikte gerçekleştireceklerinin altını çizdi. Arslan konuşmasına, bu bölgenin kalkınma ve gelişmesinin ancak ortak akıl ve müştereklikle sağlanacağını vurgulayarak devam etti. Elazığ ve Malatya’nın kalkınma ve gelişme sürecinin Bingöl ve Tunceli illerine de yansıyacağını dile getiren Arslan, bu noktada İŞGEM’lerin bilgi birikimi ve uzman desteğini önemsediklerini ve çok önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Malatya TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise yaptığı konuşmada girişimcilik kültürünün yaygınlaşması ve sürdürülebilir bir ekonomik yapının oluşmasında İŞGEM’lerin çok önemli bir hizmet verdiğini söyledi. Sadıkoğlu değerlendirmesinde, bölgesel işbirliği ve deneyimlerin ortak akılda buluşması anlamında bu toplantıyı çok önemsediklerini ifade etti. Elazığ İŞGEM’e organizasyon için teşekkür ederek, TRB1 Bölgesi içerisinde altyapı imkanları daha iyi olan Elazığ ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odaları olarak İŞGEM’lerle bundan sonraki süreç içerisinde çok daha yakın işbirliği ve projelerle iş dünyasına ve yeni girişimcilere çok önemli hizmetler vereceklerine yürekten inandıklarını söyledi.
İŞGEM’leri anneye benzettiğini ifade eden Malatya Vali Yardımcısı İdris Akça açılış konuşmasında, bir annenin çocuğunu büyütürken göstermiş olduğu titizlik ve hassasiyeti İŞGEM’lerde görmenin mümkün olduğunu vurguladı. Kuluçka dönemi adı verilen işletmelerin ilk kuruluş aşamasında İŞGEM’lerin kurulan işletmenin büyümesi ve ayakta kalabilme becerisine kavuşması için çok önemli hizmetler verdiğini açıklayan Akça, bu noktada tüm İŞGEM çalışanlarını ve uzmanlarını kutladığını belirtti. Bu toplantı ile bölgesel anlamda da İŞGEM’ler arasında çok daha güçlü bir iletişim ağı kurulacağına değinen Akça, bu sinerjiden bölgedeki girişimcilerin daha üst seviyede istifade edeceklerine inandığını dile getirdi.
İŞGEM’lerin bölge ekonomisine katkısını vurgulayan Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban ise konuşmasında Elazığ İŞGEM’in ekonomik kayıpları önleme ve ihtiyaç duyulan sektörlere yatırım yapılması noktasındaki yönlendirme faaliyetlerinin önemi üzerinde durdu. Çoban konuşmasında, 250 km2 bir alanda bulunan 4 şehrin tek bir şehir mantığı ile hareket etmesinin önemini belirterek, Elazığ İŞGEM’in atmış olduğu adımın çok önemli ve özel olduğunu söyledi.
EİŞGEM Projesi Kilit Uzmanı Barbaros TUNÇ ise 3. Nesil Kuluçka Merkezleri üzerine bir değerlendirmede bulunarak girişimcilik kültürünün gelişmesi ve kaynakların heba olmadan girişimcilerin cesaretlendirilmesi noktasında Elazığ İŞGEM’in 3. Nesil Kuluçka Merkezi olmakla birlikte Ön Kuluçka Hizmeti vermesinin önemini vurguladı.
Bölgedeki Girişimciler Arasında İşbirliği İmkanlarının Güçlendirilmesi
Yapılan konuşmaların ardından EİŞGEM Elazığ Projesi KOBİ Kilit Uzmanı Barbaros Tunç’un moderatörlüğünde, Elâzığ İŞGEM Genel Direktörü Ömer Naci Karataş, Malatya 2. OSB İŞGEM Müdürü Necip Cengil, Bingöl İŞGEM Genel Müdürü Cüneyt Çalık, FKA Tunceli Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Ortak ile Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Yatırı Destek Ofisi Koordinatörü İsa Telimen’in konuşmacı olduğu panelde bölgedeki girişimciler arasında işbirliği imkanlarının güçlendirilmesi değerlendirildi.
Yapılan değerlendirmelerin ardından, panele katılan çok sayıda girişimcinin sorularının cevaplandırımasının akabinde program sona erdi.
Comments are closed.